سر اشپز...غذاه های سنتی استان فارس:
غذاه های سنتی استان فارس..
شهرهای مختلف
یخنی نخود
مواد لازم: گوشت نیم کیلو نخود ۲ لیوان سیب زمینی متوسط ۲ عدد پیاز نمک زردچوبه، به اندازه دلخواه طرز تهیه: گوشت و نخود و پیاز و زردچوبه و نمک را در ظرفی ریخته آب به آن اضافه میکنند و روی اجاق حرارت میدهند تا پخته شود. سپس سیب زمینیها ... ادامه مطلب »
کوفته هلوی شیرازی
کوفته هلوی شیرازی غذای محلی شیراز است. این کوفته فاقد هلو است و نامگذاری احتمالاً بخاطر تشابه اندازه کوفته با هلو است. مواد لازم برای تهیه کوفته هلوی شیرازی: گوشت چرخ شده ۳۰۰ گرم هویج یا نرگسی رنده شده ۳۰۰ گرم تخم مرغ ۱ عدد پیاز متوسط رنده شده ۱ ...ادامه مطلب »
دو پیازه آلو
دوپیازه آلو غذای محلی شیراز است. در لهجه شیرازی، آلو به معنای سیب زمینی است. مواد لازم: سیب زمینی (آلو) پیاز داغ گوجه فرنگی یا رب گوجه فرنگی نمک، ادویه، روغن طرز تهیه: سیب زمینی را آبپز کرده، بعد از پختن پوست آن را کنده به قطعات کوچک خرد میکنید ... ادامه مطلب »
دمپخت شیرازی
دمپخت شیرازی یکی از غذاهای محلی استان فارس است. مواد لازم: برنج:۴-۵ پیمانه گوشت گوسفند یا گوساله:حدود ۳۰۰-۴۰۰ گرم پیاز درشت:۱ عدد سیر:۳-۴ حبه کلم برگ:۱ عدد کوچک اگر خواستید کلم قمری بذارید :۲ عدد متوسط هویج متوسط:۳ عدد عدس:حدودا ۱ پیمانه سبزی به میزان دلخواه:شوید. ریحون. ترخون. جعفری لوبیا ... ادامه مطلب »
ته چین مرغ و بادمجان
ته چین مرغ و بادمجان شیرازی مواد لازم: برنج ۵ لیوان سینه مرغ ۳ عدد بادمجان ۳ عدد شکر ۲ قاشق غذاخوری زرشک ۱۰۰ گرم آب مرغ ۱ لیوان زرده تخم مرغ ۲ عدد ماست پر چرب ۱ لیوان زعفران دم کرده مقدار لازم طرز تهیه: سینههای مرغ را با ... ادامه مطلب »
آش کوفته سبزی
آش کوفته سبزی غذای محلی استان فارس (شیراز) است. مواد لازم: گوشت چرخ کرده: ۲۵۰ گرم نخود: ۵۰۰ گرم برنج: ۵۰۰ گرم سبزی (تره، شاهی، ترخون و جعفری): ۱ کیلو مواد داخل کوفته: (پیاز، کشمش و گردو) نمک، فلفل، زردچوبه: به میزان لازم روغن: به میزان لازم طرز تهیه: ابتدا ...ادامه مطلب »
آب پیازک شیراز
آب پیازک یا اشکنه شیرازی غذای محلی شیراز است. مواد لازم : پیاز چند عدد روغن ماست تخم مرغ شنبلیله نعناع خشک نمک و زردچوبه طرز تهیه: پیازها را خلال کرده در روغن سرخ میکنند، وقتی که رنگ پیازها طلایی شد، زردچوبه را روی آن ریخته، کمی هم میزنند. سریع ... ادامه مطلب »
یخنی عدس کلم
مواد لازم: گوشت نیم کیلو عدس پاک کرده نیم کیلو کلم قمری یا کلم سر سه عدد پیاز، لیمو عمانی ادویه (گوشت یخنی باید چرب و اگر دم سینه باشد بهتر است) طرز تهیه: پوست کلم را جدا کرده آنها را قاچ میکنند و گوشت و عدس و کلم را ... ادامه مطلب »
هویج پلو شیرازی
مواد لازم برای6 تا 8 نفر: – هویج یک کیلوگرم – برنج یک کیلوگرم یا 6 پیمانه – شکر 200 گرم یا یک لیوان – روغن مایع سرخکردنی 6 قاشق سوپخوری – گوشت چرخ کرده 500 گرم – زعفران ساییده شده یک قاشق چایخوری و مقداری اضافی برای روی برنج ... ادامه مطلب »
آش سبزی شیراز
این آش از دسته آش های نذری در شیراز می باشد که در ماه رمضان و تاسوعا، عاشورا به عنوان نذر پخته می شود. مواد لازم برای 4 تا 6 نفر: گوشت سردست گوسفندی با استخوان: 500 گرم سبزی (تره، ترخون، شوید): 400 گرم نخود: 100 گرم عدس: 100 گرم ... ادامه مطلب »
آش انار شیراز
آش انار یکی از چندین غذای محلی و سنتی شیرازیها است. مواد لازم: چغندر: یک عدد برنج: یک لیوان و نیم گوشت چرخ کرده: نیم کیلو لپه: نصف لیوان انار، نعنا خشک و پیاز داغ به اندازه کافی . طرز تهیه: * چغندر را کوتراش (رنده) کرده میپزند . * ...ادامه مطلب »
شوید لوبیا با گوشت قیمه شیرازی
یک غذای محلی و فوق العاده! با سالاد شیرازی و آب نارنج هم که دیگر حرف ندارد. مواد لازم برای 6 نفر: لوبیا چشم بلبلی یا نخود فرنگی: یک لیوان شوید تازه: نیم کیلو ( از شوید خشک هم میتوان استفاده کرد.) برنج: 4 پیمانه رب گوجه: 5 قاشق غذاخوری ... ادامه مطلب »
کوفته آلو شیرازی
کوفته آلوی شیرازی یکی از غذاهای سنتی و محلی اهالی شیراز است. مواد لازم برای برای 24 عدد کوفته ماست پر چرب کم نمک: 500 گرم کره نرم: 50 گرم تخممرغ: 2 عدد آرد: 200 گرم گندم آسیاب شده: 80 گرم نمک آلو: 24 عدد قند: 24 عدد برای کره ... ادامه مطلب »
کازرون:
غذاهای محلی کازرون
اهالی کازرون ضرب المثلی دارند به این مضمون که تو هر محله ای یه جور آش می پزن! و این واقعیتی است که بیانگر این است که در هر محلی مراسم مخصوص خود آن محل برگزار می شود . ظاهر آن «آش و آشپزی» است. به هر حال در کازرون هم جور دیگری آش می پزند.
انواع غذاها و آش های محلی کازرون
- نان تتک: (نان نازک و پهن و گردی است – مخصوص مناطق روستایی)
چلو و انواع پلو: باقلی پلو، هویج پلو ، ماشک پلو (ماش)، عدس پلو ، لوبیا پلو ، کنگر پلو، کلم پلو، شیر برنج، ، دمپخت (دمی)، کته و .....
انواع خورش: قیمه، خورش بادمجان، خورش کنگر، خورش سیب، خورش اسفناج، آبگوشت مرغ، متنجنا (خورش گوشت گنجشک و عدس و پیاز داغ)، قلیه ماهی و.....
انواع آش: آش نذری هفت درده، شوربا، آش اسفناج، آش ماست دووا (آش دوغ)، شله مجکی (آش بادام کوهی)، آش رشته، آش گندمی، آش کارده، حلیم، یخنی (آبگوشت – دیزی مخصوص)، کلجوش (ترید ماست پخته در پیاز داغ)، انار بادمجان، چغندر ماشک (ماش)،
انواع سرخ کردنی با پیاز: دو پیازه جگر یا جیگرک، دوپیازه روییان، دوپیازه تخم مرغ (خاگینه)، دوپیازه گوشت، دال عدس (از سیب زمینی و عدس و گوجه فرنگی و تمر هندی، فلفل سرخ، سیر و غیره)، یتیمک، خاگ آلو (تخم مرغ و سیب زمینی)، خاگ تماته (تخم مرغ و گوجه فرنگی - خاگینه یا همان املت)
انواع چاشنی: ماهی سرخ کرده، نیمرو، ماست اسفناج، تولُه ماست (مخلوط ماست با پنیرک پخته)، چنگال، سالاد شیرازی، انواع لبنیات، انواع ترشی، انواع تنقلات نوروزی، خشکبار و غیره .
جهرم:
| |||||||||||||
|
لار:
طرز تهیه غذاهای لاری:
1- سک ماهی :
اول پیاز را خورد کرده بعد گوجه رنده شده را با مقداری نمک ، فلفل ، زردچوبه و ادویه را پیاز داغ اضافه می کنیم بعد یک عدد بادمجان را خورد کرده در داخل موادمان تفت می دهیم. بعد مقداری ماهی کوچک خشک را آب کرده ،شسته در داخل آن با مقداری آب اضافه می کنیم بعد از چند دقیقه که پخته شد آن را از روی اجاق بر میداریم.
2- پپلس یا آش نان :
پیاز را سرخ کرده مقداری گوجه رنده شذه را با مقداری نمک ، فلفل ، زردچوبه و ادویه ب آن اضافه می کنیم. بعد از آن مقداری میگو با نان خشک خورد شده با مقداری آب و مقداری روغن اضافه کرده ببعد از چند دقیقه پخته شدن اجاق را خاموش می کنیم.
3- کره جوش :
پیاز را سرخ کرده مقداری نمک ، فلفل ، زردچوبه و ادویه را با آن اضافه می کنیم بعد از آن مقداری کشک نرم شده را با کمی آب و مقداری نعنای خشک به آن اضافه می کنیم بعد از چند دقیقه اجاق را خاموش می کنیم.
4- آب گرمو:
پیاز را سرخ کرده مقداری نمک ، فلفل ، زردچوبه و ادویه را به آن اضافه می کنیم بعد از آن 5 یا 6 عدد تخم مرغ را در ظرفی شکسته و با کمی سبزی خشک یا شمبلیله و مقداری آب به آن اضافه می کنیم بعد از 10 دقیقه جوشیدن ( که کاملاً تخم مرغ ها پخته شود) اجاق را خاموش می کنیم.
طرز تهیه نانهای لاری :
1- تپتپی :
مواد لازم : نمک، آب ، خمیر گرفته شده یک روز قبل یا پودر مایع خمیر.
وسایل لازم : اجاق گاز ، تاوه روی اجاق گاز ، نان برگردان ، خوی سنگی یا تخته ای برای پهن کردن خمیر روی آن سینی برای گذاشتن نان درون آن ، یک ظرف آب ، یک ظرف آرد.
طرز تهیه : اول آرد را درون ظرفی ریخته و با آب و نمک و خمیر گرفته شده یک روز قبل یا پودر مایع خمیر مخلوط می کنیم و با دست چنگ می زنیم تا کاملاً آب و خمیر و نمک به هم رفته و دیگر خمیر ها به ظرف نچسبد بعد از این مرحله خمیر را در جایی می گذاریم به مدت 2 ساعت تا کاملاً بر آید.
بعد از بالا آمدن خمیر اجاق را روشن کرده تاوه را روی آن می گذاریم تا کاملاً داغ شود بعد روی خو کمی آرد ریخته و مقداری خمیر را با دست برداشته و روی و خو پهن می کنیم بعد از آن خمیرپهن شده را برداشته و روی نان برگردان گذاشته و با انگشتان دست را با آب تر کرده و روی خمیر می زنیم به طوری که خمیر به انگشتان ما نچسبد و به طرف خودمان می کشیم و نان برگردان را چرخ می دهیم تا همه جای نان یکنواخت و گرد و نازک و بزرگ شود بهد از آن خمیر روی نان برگردان را روی تاوه میزنیم بعد از 2 دقیقه نان که کاملاً سرخ شد از روی تاوه جدا کرده و طرف دیگر آن روی تاوه می اندازیم تا کاملاً دو طرف آن پخته شود بعد از پخته شدن ، نان را از روی تاوه بر می داریم.
2- طرز تهیه نیننی :
طرز تهیه نیننی همانند تپتپی است اما در مرحله ای که نان را روی تاوه می زنیم یک عدد تخم مرغ شکسته و روی نان با قاشق پهن می کنیم بعد مهوه روی تخم مرغ می ریزیم بعد یک لای نان را بر می گردانیم بر روی لای دیگر بعد از پخته شدن نیننی را از روی تاوه بر می داریم بعد از پخته شدن نیننی را از روی تاوه برمی داریم بعد روغن به آن می زنیم و آماده خوردن می باشد.
3- طرز تهیه شلشلو :
اول آرد و خمیر مایه و 6 عدد تخم مرغ و آب مخلوط که کردیم آب آن را بیشتر کرده خمیر بسیار شل شود بعد از 1 ساعت بالا آمدن آماده پختن است.
تاوه را داغ کرده با یک ظرف خمیر شل را روی تاوه پهن می کنیم بعد از آن گل مخصوص را آب کرده کرده کرده شلشلو که روی تاوه است می ریزیم بعد کنجد و مهوه را بر روی نان می ریزیم.
طرز تهیه مربای ماهی : مهوه
مواد لازم براب تهیه مهوه : 1 کیلو ماهی خشک ، 1 کیلو خندل یا خردل ، نیم کیلو نمک ، مقداری آب
طرز تهیه : اول ماهی خشک شده را درون خمره کرده با نمک و آب مخلوط نموده و به مدت 20 تا 25 روز خمره را در جایی که آفاب باشد می گذاریم بعد از این مدت ماهی را از خمره بیرون آورده و آن را درون صافی می ریزیم و به آن چنگ می زنیم تا حسابی له شود و خارهای آن گرفته شود بعد شیره اصلی ماهی که گرفته شد درون خمره میریزیم بعد خندل یا خردل را شیرین کرده (با نمک و آب چنگ می زنیم و درون سینی ریخته و در آفتاب می گذاریم تا خشک و شیرین شود) بعد از آن خردل را بو داده و نرم می کوبیم و به شیره ماهی درون خمره اضافه می کنیم. در این مرحله هرکس مایل باشد می تواند از زیره ، کنجد ، راجونه درون مهوه اضافه کند.
بعد خمره را در جایی که آفتاب باشد معمولاً لاریها آن را روی پشت بام میگذارند تا بوی خوب به خود بگیرد بعد از 15 روز آماده خوردن می باشد.
- ۹۴/۰۴/۱۰